LASER ΑΠΤΡΙΧΩΣΕΙΣ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ LASER

Η αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας με χρήση laser επιτυγχάνεται με τη καταστροφή της ρίζας της τρίχας και έτσι την αναστολή παραγωγής νέας τρίχας από την ίδια ρίζα. Η ικανότητα να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, χωρίς να καταστραφεί ο παρακείμενος ιστός του δέρματος, βασίζεται στη θεωρία της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία προκαλείται απορρόφηση ενέργειας από τη τρίχα, που οδηγεί στην καταστροφή του θύλακα της. Δηλαδή, μπορούμε να φανταστούμε μια τρίχα σαν ένα αλεξικέραυνο που απορροφά ενέργεια (που προέρχεται από ακτίνα φωτός του laser), και τη μεταφέρει στη βάση της, χωρίς να επηρεάζεται ο πέριξ ιστός. Όσο πιο εξειδικευμένο είναι το laser και όσο πιο «απορροφητική» είναι η τρίχα στην ακτίνα φωτός που μεταφέρει ενέργεια, τόσο πιο σίγουρο θα είναι το αποτέλεσμα, χωρίς ανεπιθύμητες επιπλοκές. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν όλοι οι τύποι laser την ίδια αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της τριχοφυΐας, αλλά ούτε και όλες οι τρίχες ανταποκρίνονται το ίδιο στη θεραπεία με laser.
Η αποτρίχωση με laser γίνεται για αισθητικούς λόγους, ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως π.χ. οι γυναίκες με θυλακίτιδες ή μολύνσεις («σπυράκια» που εμφανίζονται στο δέρμα λίγες μέρες μετά την αποτρίχωση με κερί ή το ξύρισμα), στις οποίες το laser, αποτελεί την μόνη ιατρικώς ενδεδειγμένη λύση.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΟΥΜΕ

Το laser αποτρίχωσης μπορεί να εφαρμοσθεί σε κάθε ηλικία, σε κάθε φύλο καθώς και σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος υπάρχει ανεπιθύμητη   τριχοφυΐα όπως:
Πρόσωπο (άνω χείλος, πηγούνι, παρειές, φαβορίτες, φρύδια κ.α.)
Χέρια (ολικό ή αντιβράχια),
Μασχάλες
Μπικίνι,
Πόδια (γάμπες και μηροί μαζί ή ξεχωριστά,
Γλουτοί
Οσφύς,
Πλάτη (ανδρών – γυναικών)
Στήθος – θηλές  (ανδρών – γυναικών)
Γραμμή κοιλιάς κ.α.

ΤΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ LASER;

Πριν την εφαρμογή του  laser θα πρέπει να πάρουμε εναι καλό ιστορικό (ορμονικοί, γενετικοί παράγοντες, λήψη φαρμάκων κ.τ.λ.) και να δοθούν οδηγίες για το πως θα περιποιηθούμε την περιοχή στην οποία θα γίνει αποτρίχωση. Εάν η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα έχει ορμονικά αίτια, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται θεραπευτικά πριν εφαρμοστεί το λέιζερ.

ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ LASER;

Δεν υπάρχει περιορισμός. Όμως προτιμούμε να έχει έρθει η περίοδος, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η εμφάνιση των τριχών. Είναι πάντως γεγονός ότι στις μικρότερες ηλικίες (π.χ. στην εφηβεία) η τριχοφυΐα είναι πιο επίμονη και ίσως χρειαστούν επιπλέον συνεδρίες.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ;

Αν έχουν προηγηθεί άλλες μέθοδοι αποτρίχωσης πρέπει να αφήσουμε την πρώτη φορά να βγουν όσο το δυνατό περισσότερες τρίχες. Μετά την συνεδρία και μέχρι να εφαρμοστεί η επόμενη, οι τρίχες δεν θα πρέπει να αποτριχώνονται με άλλη μέθοδο. Αν οι τρίχες είναι μακριές πονούν περισσότερο. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερο να κόβονται σε μήκος 2-3 χιλιοστών. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αναισθητική κρέμα τοπικά πριν από τη θεραπεία.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ ΚΑΘΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ;

Η διάρκεια της συνεδρίας εξαρτάται από την έκταση της επιφάνειας που αποτριχώνεται. Για παράδειγμα η αποτρίχωση στα πόδια διαρκεί περίπου 120 λεπτά, ενώ στις μασχάλες ή το μουστάκι, περίπου πέντε λεπτά.

ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ LASER ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ;

Το laser δεν είναι ανώδυνο. Πονάει ειδικά σε περιοχές πιο ευαίσθητες όπως το άνω χείλος και το μπικίνι. Τα καινούργια και πιο εξελιγμένα laser διαθέτουν ενσωματωμένο μηχανισμό ψύξης της επιδερμίδας. Πριν από τον παλμό του laser ψεκάζεται ψυκτικό υγρό το οποίο δρα σαν αναισθητικό. Μπορεί επίσης στην περιοχή που θα αποτριχωθεί 1 με 2 ώρες πριν να εφαρμοστεί αναισθητική κρέμα για την αποφυγή και του παραμικρού πόνου.

ΠΟΣΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ;

Αυτό είναι εξατομικευμένο. Ο  αριθμός των συνεδριών εξαρτάται κυρίως από τον κύκλο αύξησης της τρίχας, την περιοχή που υποβάλλεται σε θεραπεία και τον  αριθμό των τριχών. Ο κύκλος ζωής της τρίχας έχει τρία στάδια και  οριστική καταστροφή έχουμε μόνο σε όσες τρίχες βρίσκονται στο αναγενές στάδιο της ανάπτυξης τους.
Έτσι λοιπόν ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:
η περιοχή εφαρμογής,
το πάχος και το χρώμα της τρίχας,
το στάδιο ανάπτυξης της τρίχας,
το χρώμα του δέρματος
Το καλύτερο αποτέλεσμα υπάρχει όταν το δέρμα είναι λευκό και η τρίχα σκούρα. Σε περιοχές με χοντρές και σκούρες τρίχες (μπικίνι ή μασχάλες ), από τη δεύτερη κιόλας εφαρμογή η μείωση της τριχοφυΐας φτάνει και άνω του 50%. Σε περιοχές που υπάρχει χνούδι, όπως χαρακτηριστικά στις παρειές και το λαιμό, πρέπει να ενημερώνονται οι ασθενείς ότι υπάρχει η πιθανότητα να ενεργοποιηθεί και να γίνει μαύρη τρίχα. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται πολλές συνεδρίες για να αναστραφεί το πρόβλημα. Δεν πρέπει όμως να αμελούμε πως  στις  περιπτώσεις που υπάρχουν ορμονικά προβλήματα, δεν μπορεί κανείς με ασφάλεια να προβλέψει αριθμό συνεδριών. Επίσης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζεται τριχοφυΐα και σε σημεία που πριν δεν υπήρχε, oπότε μπορεί να χρειαστούν επιπλέον συνεδρίες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ LASER ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ;

Μετά την αποτρίχωση υπάρχει στην περιοχή ένας ελαφρύς ερεθισμός που υποχωρεί γρήγορα. Εφαρμόζεται αμέσως μετά καταπραϋντική  ενυδατική κρέμα και προτείνεται στα εκτεθειμένα σημεία, η χρήση αντιηλιακού.

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΟ LASER;

Τα λέιζερ χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες στην ιατρική και έχει διαπιστωθεί πως δεν υπάρχουν επιπτώσεις στον οργανισμό μας, αφού δεν διεισδύουν στο σώμα μας και δεν επηρεάζουν άλλα όργανα. Η αποτρίχωση με laser είναι μια απόλυτα ασφαλής και σίγουρη μέθοδος για τη σταδιακή μείωση της τριχοφυΐας. Αν ο χειριστής είναι εκπαιδευμένος στα λέιζερ, δεν υπάρχουν κίνδυνοι. Πρέπει όμως και οι δυο να φοράνε πάντα τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά, γιατί το λέιζερ είναι επιβλαβές για τα μάτια. Κίνδυνος υπάρχει μόνο όταν το laser εφαρμόζεται στα σκούρα – μαυρισμένα δέρματα. Σ αυτά ο κίνδυνος εγκαύματος είναι πολύ μεγαλύτερος. Το ευχάριστο βέβαια είναι πως οι βλάβες δεν είναι μόνιμες.

ΠΟΥ ΑΝΤΕΔΥΚΝΕΙΤΑΙ;

Η αποτρίχωση μπορεί να εφαρμοστεί σε γυναίκες και άνδρες ανεξαρτήτως ηλικίας. Όμως απαγορεύεται σε πολύ μελαχρινές επιδερμίδες και σε μαυρισμένο δέρμα, γιατί το laser  στοχοποιεί  τη μελανίνη η οποία τραβά την ενέργεια του laser  και είναι πιθανό να δημιουργηθεί έγκαυμα. Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης η χρήση λέιζερ δεν απαγορεύεται αλλά την αποφεύγουμε κυρίως για προληπτικούς λόγους.

ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τριχοφυΐα είναι δυναμικό φαινόμενο που σημαίνει ότι συνέχεια βγαίνουν καινούριες τρίχες, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία.