ΒΟΤΟΧ

Αποτελεί την αποτελεσματικότερη ιατρική αισθητική θεραπεία που υπάρχει σήμερα για τις ρυτίδες του μετώπου, μεσόφρυου και περιοφθαλμικά.  Δεν απαιτεί προετοιμασία, ειναι ανώδυνη, προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε προσώπου και το αποτέλεσμα του είναι αναστρέψιμο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΟΤΟΧ.

Η χρήση του φαρμάκου (βοτουλινική τοξίνη)  αν και είναι σχετικά πρόσφατη για τη θεραπεία των ρυτίδων (το φάρμακο διαθέτει τη σχετική έγκριση τόσο από τον Ελληνικό, όσο και από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων), χρησιμοποιείται από δεκαετίες σε άλλες Ιατρικές εφαρμογές και έτσι η ασφάλειά του είναι αποδεδειγμένη.
Η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. ανακοίνωσε την έγκριση της Botulinum Toxiun Type A για την βελτίωση των μέτριων έως και έντονων ρυτίδων έκφρασης στο μεσόφρυο.
Σύμφωνα με στατιστική έρευνα της ASAPS ( Αμερικανικής Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής), τα ενέσιμα εμφυτεύματα με την τοξίνη αυτή, υπήρξαν η πιο δημοφιλής μη-χειρουργική επέμβαση το προηγούμενο έτος (πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 1,6 εκ. περιστατικά).

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΤΟ BOTOX

Η θεραπεία περιλαμβάνει την έγχυση μικρών ποσοτήτων του Βοtox εντός των υποκειμένων μυών με σκοπό να χαλαρώσουν. Με το Botox μπορούμε να θεραπεύσουμε:

– Τις κάθετες γραμμές ανάμεσα στα βλέφαρα (μεσόφρυο) και στη ράχη της μύτης

– Τις οριζόντιες γραμμές του μετώπου

– Τις ρυτίδες που βρίσκονται στις γωνίες των ματιών (πόδι της χήνας)

– Τις ρυτιδώσεις- πτυχές  του λαιμού

– Τις  ρυτίδες καπνιστή γύρω από το στόμα

Από τη στιγμή που ο μυς είναι χαλαρωμένος δεν μπορεί να συσπασθεί έντονα. Επομένως με το Βotox έχουμε εξαφάνιση των ρυτίδων αλλά ταυτόχρονα  και πρόληψη, εφόσον δεν μπορούν να δημιουργηθούν νέες.
Η  θεραπεία με BOTOX συστήνεται όταν εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα έντονης και ακούσιας κινητικότητας των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες.Η  διαδικασία δεν πονά σχεδόν καθόλου και διαρκεί λίγα μόνο λεπτά. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια ημέρα στην εργασία του και στις καθημερινές ασχολίες του.;
Mετά από 15 ημέρες μπορούν  να γίνουν μικροδιορθώσεις σε περιοχές των μυών που δεν έχουν παραλύσει.  Υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών που δεν ανταποκρίνεται στην θεραπεία. Η ικανοποιητική ανταπόκριση στη θεραπεία παρατηρείται περίπου 24-48 ώρες μετά την ένεση του φαρμάκου και ολοκληρώνεται σε δύο εβδομάδες. Η δράση του φαρμάκου κρατά μεταξύ 4 έως 7 μήνες.

 
ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙ ΤΟ ΒΟΤΟΧ.

Το αποτέλεσμα του Botox εμφανίζεται μετά από 3-7 ημέρες και διαρκεί 4-6 μήνες. Μετά απ΄αυτό το διάστημα οι μύες σταδιακά επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση και το αποτέλεσμα σιγά-σιγά εξαφανίζεται με αποτέλεσμα οι ρυτίδες να επανέρχονται στην προηγούμενή τους κατάσταση.
Η εκφραστικότητα του προσώπου δεν αλλάζει, παρά τα εμφανή αποτελέσματα του και  τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν αλλοιώνονται. Η τελική εικόνα έρχεται σταδιακά και ολοκληρώνεται σε δύο εβδομάδες από την ημέρα της θεραπείας. Η κίνηση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες περιορίζεται με αποτέλεσμα το σταδιακό σβήσιμό τους.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΒΟΤΟΧ –  ΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ.

Η δράση του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμη και έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε μόνιμη παρενέργεια Οι προσωρινές παρενέργειες του Botox είναι μηδαμινές, από μια απλή εκχύμωση στο σημείο της ένεσης εώς ελαφρύ πονοκέφαλο  ο οποίος δε θα διαρκέσει περισσότερο από μισή ώρα. Άμεσα μπορεί να  εφαρμοστεί make-up. Ο ασθενής τις πρώτες 24 ώρες ακολουθεί συγκεκριμένες οδηγίες του ιατρού για αποφυγή πίεσης.
Το φάρμακο δεν έχει σοβαρές αντενδείξεις καθώς γίνεται πολύ μικρή  απορρόφηση από τον οργανισμό. Επομένως, μπορεί η θεραπεία με BOTOX να γίνεται συγχρόνως με οποιαδήποτε άλλη αγωγή χωρίς κανένα πρόβλημα.
Στη μόνη περίπτωση που αποφεύγεται η θεραπεία, είναι στους ασθενείς με μυοπάθειες- νευρομυοπάθειες.  Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγεται η θεραπεία στις εγκύους και στην περίοδο επιλοχίας για να αποφευχθεί η σύνδεση οποιασδήποτε επιπλοκής με τη δράση του φαρμάκου.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΟΤΟΧ

Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η θεραπεία με BOTOX δεν έχει περιορισμούς.  Οσες φορές και αν προχωρήσει κανείς στη θεραπεία με BOTOX το αποτέλεσμα παραμένει πάντα το ίδιο χωρίς απόκλιση στην αποτελεσματικότητά του. Σταδιακά μάλιστα, μετά από 3-4 θεραπείες, το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο εφαρμογών αυξάνεται μιας και γίνεται συνήθεια η απραξία της κίνησης.
Από την άλλη, αν κάποιος δεν θελήσει να συνεχίσει τη θεραπεία του με BOTOX δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.  Μετά την παρέλευση της δράσης του φαρμάκου, οι μύες που είχαν αδρανήσει επανακτούν την κινητικότητά τους με αποτέλεσμα το πρόσωπο να επανέρχεται στην προ της θεραπείας κατάστασή του.

ΒΟΤΟΧ ΚΑΙ ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ

Εκτός από την καταπολέμηση των ρυτίδων, το Βotox βρίσκει ιδανική εφαρμογή και στην αντιμετώπιση της υπερβολικής εφίδρωσης στις μασχάλες, παλάμες και πέλματα, το οποίο μειώνει την παραγωγή ιδρώτα και έχει αποδείξει ότι είναι ευεργετικό στο άτομο που υποφέρει από υπεριδρωσία. Η διαδικασία δεν περιορίζει τη φυσιολογική παραγωγή, αλλά μόνο την υπερβολική. Η εφίδρωση της μασχάλης μειώνεται κατά 90% τις πρώτες δύο ημέρες και το πλήρες αποτέλεσμα έρχεται μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Η εφίδρωση τη νύχτα μπορεί επίσης να μειωθεί σημαντικά με τη χρήση του botox. Μπορεί να υπάρξει και ταυτόχρονη εξαφάνιση της δυσοσμίας που
συνδέεται με τη μείωση της εφίδρωσης. Οι περισσότεροι ασθενείς απολαμβάνουν τα ωφέλη της μη- εφίδρωσης  με μια εφαρμογή του Botox για έξι με δέκα μήνες. Μετά από αυτό, η εφαρμογή πρέπει να επαναληφθεί.