Αγγειακες βλαβες

ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ
ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ, ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ ,ΦΛΕΒΙΚΕΣ ΛΙΜΝΕΣ, ΚΕΡΑΣΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΑΡΑΧΝΟΕΙΔΗ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ

 

ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ

Οι  ευρυαγγείες είναι επιφανειακά αγγεία πολύ μικρά ορατά όμως με το μάτι. Μπορεί να είναι διατεταμένα αρτηριόλια ή φλεβίδια. Βρίσκονται επιφανειακά αμέσως κάτω από το δέρμα, στο πρόσωπο ή στα κάτω άκρα, και δε συμμετέχουν ούτε χρησιμεύουν στη φλεβική κυκλοφορία. Συνήθως αυξάνονται σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί όμως να παραμείνουν σε    σταθερή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνήθως είναι ασυμπτωματικά.  Έγκαιρη θεραπεία προλαμβάνει  την αύξησή τους. Παρατηρούνται σε ποσοστό 30%  του γενικού πληθυσμού και οφείλονται στην παχυσαρκία, σε ορμονικά προβλήματα, κληρονομικούς παράγοντες και ορθοστασία.

 

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ

Η θεραπεία με laser  στις ευρυαγγείες τόσο του προσώπου όσο και των ποδιών έχει σαν στόχο να μειώσει και να τις εξαλείψει. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται  από το μέγεθος του προβλήματος. Αυτές πραγματοποιούνται σε μεσοδιαστήματα  6-8 εβδομάδων. Το laser προκαλεί  αγγειόλυση. Τα αποτελέσματα, είναι άριστα χωρίς σημάδια, ουλές ή άλλες παρενέργειες. Για καλύτερα αποτελέσματα και μείωση του κινδύνου της επιδερμικής  βλάβης οι  ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον  ήλιο, solarium, κρέμες μαυρίσματος   για 3-7 ημέρες πριν την συνεδρία  και κατά τη διάρκεια της θεραπείας του. Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιεί αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ

Πρόκειται για αγγειακή βλάβη που χαρακτηρίζεται από διάταση πολυαρίθμων και μη φυσιολογικών τριχοειδών αγγείων του δέρματος ενώ το δέρμα είναι φυσιολογικό. Μπορεί να είναι επίπεδα (port wine stains) η ανθοκραμβοειδή (strawberry). Εμφανίζονται ως  μεγάλες ή μικρές κόκκινες βλάβες του δέρματος, που παρατηρούνται κατά τη γέννηση ή λίγο αργότερα. Ο στόχος λοιπόν της οποιασδήποτε θεραπείας θα πρέπει να είναι η  εξάλειψη των παθολογικών αγγείων μόνο, αφήνοντας άθικτο το φυσιολογικό δέρμα που τα περιβάλλει.

ΦΛΕΒΙΚΕΣ ΛΙΜΝΕΣ

Φλεβική λίμνες εκδηλώνονται ως σκούρα μπλε βλατίδα που προκαλούνται από διαστολή του φλεβιδίων.  Αν και καλοήθη, οι φλεβική λίμνες είναι σημαντικές λόγω της σύγχυσης της διάγνωσης με  κακοήθεις αλλοιώσεις, όπως το μελάνωμα και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Εμφανίζονται συχνότερα σε ενήλικες άνω των 50 ετών με ιστορικό μακρόχρονης έκθεσης στον ήλιο. Πρόκειται ασυμπτωματική βλάβη, με αργή ανάπτυξη. Η θεραπεία με το laser οδηγεί σε λύση των φλεβιδίων που το προκαλούν και τελικά πλήρη εξαφανισή
.

ΚΕΡΑΣΟΕΙΔΗ  ΑΡΑΧΝΟΕΙΔΗ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑ(CHERRY ANGIOMAS) ΚΑΙ ΑΡΑΧΝΟΕΙΔΕΣ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑ (SPIDER ANGIOMA)

Τα κερασοειδή αιμαγγειώματα (cherry angiomas) είναι η πιο κοινή δερματική αγγειακή δυσπλασία. Η αιτία τους δεν είναι γνωστή. Cherry angiomas are mostly occur due to aging.  Το μόνο πρόβλημα που προκαλούν είναι αισθητικό, καθώς το μόνο που υπάρχει είναι η παρουσία μιας μικρής μόνιμης κόκκινης βλάβης στο δέρμα που μοιάζει με βλατίδα ή μικρό σπίλο (ελιά).   Εκδηλώνονται σε άτομα άνω των 40 ετών. Δεν αποκλείεται  όμως και η παρουσία τους κατά την παιδική ηλικία.
Το αραχνοειδές αιμαγγείωμα είναι μια ιδιαίτερα συχνή εικόνα και οφείλεται επίσης σε αγγειακή δυσπλασία. Εκδηλώνεται ως μια κόκκινη κουκκίδα στο κέντρο με ερυθρές παρατάσεις που φτάνουν έξω από την κεντρική κουκίδα (δίνει την εικόνα ιστού αράχνης). Εξαφανίζεται με την πίεση και επανεμφανίζεται όταν πίεση απελευθερώνεται. Συχνότερα παρατηρείται στο πρόσωπο και το λαιμό Είναι ιδιαίτερα συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε ασθενείς με ηπατική νόσο. Εμφανίζεται όμως σε παιδιά και ενήλικες.

 

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ

Είναι ασυμπτωματικά και δεν χρειάζονται θεραπεία. Η αφαίρεση τους γίνεται για αισθητικούς λόγους. Πρόβλημα μπορούν να προκαλέσουν μόνο τα μεγαλύτερα κερασοειδή αιμαγγειώματα που ενδέχεται να τραυματιστούν και να αιμορραγήσουν, οπότε συνιστάται η αφαίρεση τους, με  ηλεκτροκαυτηριασμό ή  με laser. Και οι δυο μορφές αιμαγγειώματος μπορούν να εξεταστούν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ρουτίνας στο δερματολόγο. Είναι σημαντικό, να αναφέρεται στο γιατρό  εάν έχετε αναπτύξει ένα νέο αραχνοειδές αιμαγγείωμα, για να προτείνει κάποιες σχετικές ιατρικές εξετάσεις.